Fredagens fjäderfärger går i gråbruna toner. NCS S 1005/2005/5005-Y20R och 4030/7010/8010-Y30R. Trevlig helg i blåsten och regnet!
04
dec
25
maj
Ena dagen färgföredrag på reklambyrån Anfang och andra dagen färgsamtal med en spännande aktör som arbetar med mattor, Mattab! Att färg är viktigt för hur vi upplever våra miljöer är väl ingen nyhet men att få ut budskapet i rätt forum är en konst. Jag har min plan men gillar samtidigt att göra små avstickare för att se hur mitt sätt att tänka färg mottas i andra grupper. Om man ser olika branscher som olika små världar där man pratar olika språk och har olika behov och preferenser så gäller det att hitta ”sin värld” där man är som mest välkommen.Men, det är alltid trevligt att resa och bli inspirerad av det man möts av, vilket jag också blivit av dessa två.
En värld där jag alltid är välkommen och känner mig hemma i är skogens och naturens värld. Efter dagens möte tog jag därför en avstickare ut till Aborreberg. Vackert beläget vid vattnet, lugnt och stilla. Under en promenad längs med vattenlinjen vid Bråvikens strand kan jag andas för att ta beslut om vad nästa steg på livets väg är. Åt vilket håll jag ska gå. Företagande gör en ibland förvirrad. Alla möjligheter att förverkliga drömmar kan också få dig att irra ut på småstigar. Dags att ta sikte igen, jag vet ju vart jag ska.
04
maj
Som projektledare för Handkraft Rejmyre kan jag konstatera att vi nu har en lokal att vara i. Härligt! En hel del jobb återstår dock för att få den i presentabelt skick. Redan nu till helgen öppnar Rejmyre upp för ett årslångt firande av 200 års glastillverkning. Då ska vi ha öppnat våra dörrar för att kunna berätta om projektet och förhoppningsvis locka människor att följa arbetet.
Nästa vecka är det dags att gå vidare till nästa steg. Vi ska bege oss ut i skogen och mäta in färger. Utifrån det tar vi fram en färgpalett som ska följa oss när vi arbetar fram en kollektion bruksföremål inspirerade av temat SKOGEN. Vi börjar med att studera den färgrikedom som finns bara utanför husknuten. Tittar på färgkombinationer och tar hjälp av NCS prover för att mäta in egenfärgen på det vårgröna barret, på mjukgrå mossa och på tallarnas brunröda stammar. Precis som jag mäter in intilliggande bebyggelse då jag jobbar med färgsättning av fasader i stadsmiljö arbetar jag i naturen. Fast mer lustfyllt! 😉 Jag kommer att lägga upp bilder på gruppen i skogen och berätta om arbetet mer handfast.
På lördag den 8 maj är du varmt välkommen att besöka oss. Handkraft Rejmyre huserar från och med denna vecka i gamla glasbutikens lokaler, mitt i hantverksbyn.
22
apr
Vi har skyltat om, igen. Denna gång med tema ”Naturens färger”. Jag är väldigt inne i detta eftersom Handkraft Rejmyre projektet har fått tema SKOGEN. Så det enda jag kan se just nu är naturens färger. Det har jag väl i och för sig alltid gjort men just nu drömmer jag om dem, vaknar med mossans gröna nyanser på näthinnan och somnar med bilder av hur en stig ringlar sig genom en tät skog, kantad av Rejmyre glas som glimrar i månljuset. Tänk Hans och Greta. Hur de la ut brödsmulor för att hitta hem. Byt ut brödet mot vackra glasskulpturer som magiskt visar vägen fram. Jag tänker mig en meditationsväg i skogen. En skönhetens väg som du vandrar långsamt. I avskildhet. Njuter av skogens dofter, lyssnar till fågelkvitter och hur vinden susar i trädtoppar. Handen som stryker längs med skrovliga berg och mjuk mossa. Här finns ingen stress, här finns inte tid eller måsten. Här finns bara skönhet.
Skönhet i det ej tillrättalagda. Skönhet i naturen. Skönhet i det ej perfekta.
20
apr
Färgkursen uppe i Jukkasjärvi i sommar är nu ute för bokning på Icehotels hemsida. Känns jättekul! Tänk att få visa upp den storslagna naturen med all den färg- och mönsterprakt som finns där. Att få arbeta med att plocka fram kulörer, leta mönster och prata inredning i en miljö som på alla sätt lämnar allt öppet för den egna kreativiteten. Ingenstans är vi så kreativa och öppna för skönhet som när vi är i naturen.
Mer info om kursen hittar du här: www.icehotel.com
10
apr
Vilket underbart roligt jobb jag har! Bygga en utställning utan att veta hur slutprodukten ska se ut. Bilen full av alla ingredienser jag vill ha med, plus lite till; snäckor, frön, kryddor, material från trädgården, glasburkar, silverfat, penslar, kritor, tidningar, lim och så färgpigment i massor. Jag kommer fram till Alsta trädgårdar och sätter igång med byggandet. Fram växer ett laboratorium, en kreativ plats där det skapas färgpoesi utifrån allt som står att hitta utanför dörren; mossa, bark, färgprover, allt om vartannat i en härlig blandning.
Jag ställer upp allt i färgordning. Burken med förra sommarens nässlor intill pigmentet Grönjord från Verona. Höstens kastanjer samsas med den Brända Umbran. Snäckan från sommarens paddletur ligger framför den underbart knallblå Ultramarina pigmentflaskan. På bordet ställer jag den gamla vågen jag fått från svärmor. Där vägs en blanding av gröna pigment och garnnystan i olika sköna kulörer. Vad det ska bli i slutändan kan man inte veta.
Ett fågelbad i betong jag hittar blir en perfekt mortel för den färg som ska blandas till. Kryddor och pigment, barnens sten jag lånat med mig agerar mortelsten. Vad ska allt detta bli? Snäckor från resorna utomlands passar ihop med pigmentblandingar som plockar upp rätt färgnyanser. Det är vackert så det gör ont. Har du tänkt på hur den stora snäckan skiftar i vattenbrynsviolett vid närmare syning? Titta noga, hela den är ju lila när man väl upptäcker det. Och ostronet visar sig vara djuphavsgrönt. Underskönt.
I taket hänger grenen från vår vackra rönnsumak som gick av i vintras. Ur den har det börjat växa pennor! Trädpennor i allsköns färger. Tänk vilken kraft ett träd har! Och där, ett fat där trädgårdens färger ligger och väntar på att få användas. plocka och njut. De är till för att du ska upppleva dess skönhet. Se dem.
Sist återstår kollaget. Jag älskar att sätta ihop kollage, har alltid gjort. Minns plötsligt när jag gick i högstadiet och gjorde ett stort kollage av saker jag hittade i skafferiet. Pasta, spagetti, ris och nötter av olika slag som jag limmade fast. Minns också att läraren som gett oss uppgiften inte var överförtjust. Antar att jag testade gränser även då 😉 Ler åt tanken när jag står där.
Nu börjar det bli klart. Så klart ett laboratorium nu någonsin kan bli. Här är det tänkt att skaparlusten ska stå över ordning och reda. Här ska man inspireras att själv gå ut och plocka in naturen. Leka med den, lukta på den, känna på den, uppleva den med alla sinnen.
Välkommen in!
25
nov
I måndags besökte jag Alsta trädgårdar och vilken underbar syn jag mötte! Kreativt skapande, en stor portion händighet blandat med humor och kärlek till handens verk har där bildat en upplevelsemiljö för alla sinnen. Nu är det stängt för säsongen men skönheten i det nedvissnade, multnande och avstannade viskade i mitt öra att detta måste vara ett helt unikt besöksmål på sommaren.
Per och Margareta Palmén som driver stället firar tioårsjubileum nästa år. De har ägt Alsta trädgårdar längre än så men det är jubileet för trädgårdsmiljön i dess nuvarande form. Till jubiléet har vi tillsammans kokat ihop ett fint färgrecept som alla besökare ska känna sig lockade att ta del av. Bestående av kurser, föredrag, utställningar och rådgivning – allt under temat färg!
Förutom att jag kommer att få äran att erbjuda deras kunder både information och inspiration att använda färg mer och oftare genom just kurser, föredrag och rådgivning så har jag äntligen fått mitt växthus jag alltid drömt om. Ända sedan jag var liten har jag pratat om ett växthus och jag har drömt och planerat men aldrig kommit till skott. Som hängiven trädgårdsamatör har jag haft trädgårdar på balkonger, terasser under åren utomlands, kolonilott under några år och så nu en egen trädgård från 1920 att förvalta och älska. Men, växthuset har låtit vänta på sig. Tills nu.
Nåja, det är ju inte mitt och jag har det ju bara till låns. Men, jag kommer att duka upp en förföriskt sinnligt och aptitretande bord kring temat färg som ska stå i deras miljö under nästa vår,sommar och höst. Allt för att underhålla, entusiasmera och inspirera Alsta trädgårdars besökare.
Den 1 april är bordet uppdukat. Du hälsas härmed varmt välkommen!
09
nov
November månad, en månad som av de flesta i vårat land associeras till regn och grådis. Novembergrått, novembermörker, novembertrötthet.
Jag ser mig omkring där jag står. Än har ögonen inte riktigt vant sig. Barnen har sprungit i förväg, glada att äntligen komma ut i skogen, bort från helgstädandet och det instängda. Det tar alltid en stund innan ögonen ställer om. Innan stressen som gör dem halvseende ger plats för lugnet och reflektionen. Alla människor som tänker att novembernaturen är gråbrun. De har inte tagit på sig ”färgglasögonen” och gett sig ut på jakt. På jakt efter vaddå? Jo, efter de verkliga färgerna som finns därute. Novembers färgsprakande verklighet.
Det jämnt novemberbruna börjar sakta tonas bort och fram träder den ena skönheten efter den andra. Under min promenad en bit efter den övriga familjen plockar jag korgen full av färgerna de missat i sin jakt efter svamp, älgar och skogstroll. Vackra höstlöv i toner från mörkaste rött till ljust mjukgult. Bitar av mossa som rymmer hela färgspektrat från kallt isblått till mörkt skogsgrönt där glittrande limenyanser tittar fram. Barkbitar sotigt svarta som natten och det svenskaste nävervita man kan tänka sig. Korgen fylls sakta på.
Då kommer vi till en stig som är ett eldorado för den bärkunnige. Barnen frågar: -kan man äta det bäret, får man smaka? Jag plockar och tar hem. Stora blekblåbäska slånbär pryder bladlösa buskar, nästansvarta vattninga blåbär på marken intill. Uppe i träden dignar grenarna av julröda rönnbär som frosten gjort perfekta att göra gelé av. Sen hittar vi dem. Barnen ser dem först. Mamma, titta vilka vackra! Vad är det? Jaa, vad är det? Bärblommor i ceriseorange som klockar sig i massor på raka kvistar. Har aldrig sett dem förut men blir helt förälskad. Vilken färgkombination! Var det inte nåt sånt jag såg i en inredningstidning för ett tag sedan? Helt underbart! Påminner de inte lite om japanska palats?
För att se färgprakten i skogen ska du:
1. Ge dig ut i naturen och andas några djupa andetag för att sedan bara tillåta dig att vara. Stressa av.
2. Stanna upp, gå nära, plocka upp och titta närmre. Ta gärna med hem för att där verkligen se vilka färger det finns därute.
3. Kisa. Inte för mycket för då blir allt bara ännu gråare än det var när du var på väg ut. Kisa lite lagom och låt vissa färger få träda fram.
4. Fotografera. På ett fotografi kan du fånga det du annars inte ser.
5. Leta efter en specifik färg. Till exempel rött. Plocka med dig allt du ser lite rött i och studera det noga. Nästa gång gör du likadant med blått eller gult. Du kommer att bli förvånad.
6. Öva dig i att se färgerna. Det är som med allt, man måste öva, öva, öva.
7. Njut av färgprakten. Även november månad är full av färg!
02
nov
På samma museum (Naturhistoriska riksmuseet) finns just nu även en fotoutställning som heter ”Planeter i sikte – unika bilder av utomjordiska landskap”. Det är fotografen Michael Benson som fotat planeter och månar och bearbetat fotografierna så att det känns som att man kan ta på dem. Ungefär som när en landskapsfotograf fotar närbilder av blommor. I tio år har arbetet pågått och nu kan man beskåda resultatet. Om man tidigare trodde att planeterna och månarna som omger oss var färglösa gasmoln och att det bara var mars som var färgrik så kan man här upptäcka något helt annat.
Titta bara på Saturnus blå ränder som kläs av månen Mimas som likt ett månsmycke pryder den ring som omger planeten. Tänk att färgsätta badrummet som universum. Måla taket i Saturnusblått!
Utställningen håller på till den 29 november. Passa på att se den. Gå sedan hem och måla!
02
nov
heter en utställning som just nu visas på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Jag var där förra veckan och blev helt betagen av sättet de visade upp alla dessa skatter. Safirer och ametister, topaser och diamanter glittrade ikapp och försökte bräcka varandra med sin skönhet.
Inte visste jag att Sverige har flera välkända mineralfyndorter där den ena heter Långbans och ligger norr om Filipstad. Ett sjuttiotal mineral har påträffats och beskrivits där för första gången vilket gör platsen världskänd. Nåja, inom en viss krets i alla fall. Det finns ungefär 4400 kända mineral men bara en handfull är vanligast och förekommer i bergarterna omkring oss.
I somras roade jag mig med att mäta in de olika kulörerna i granitstenen som sommarhuset är byggt på eftersom det var dags att måla om fasaden. Jag fick nog ihop dryga tiotalet och de skiljer sig enormt mycket åt. Man skulle kunna göra en färgutställning om bara granitens alla vackra kulörer och sammansättningar.
Tillbaks till utställningen på Naturhistoriska. Jag blev helt tagen av färgprakten, formerna och sammansättningarna av kulörer i dessa skatter från jordens inre. Jag som jobbar med jordpigment som är dova (och bedövande vackra för all del) möttes här av kraftfulla kulörer, flourecerande mineraler i neongrönt och gult, metallicfärger i oändligt sköna kombinationer. Har du vägarna förbi så titta förbi. Det är ett eldorado för en färgälskare!
Vill du få in kulörerna från jordens skatter i ditt hem? Kanske ska du då börja med ametistens vackra lila nyanser: NCS S 6030-R60B, 5030-R60B och 4030-R60B. Alla uppmätta från den vackra ametist jag har hemma i entrén för att välkomna oss varje dag med sin skönhet.