30

jan

Hemmet & jag

Kolla in det här skolarbetet som tre journaliststuderande på Södertörns högskola har skapat med tema färg och inredning. Här samsas intervjuer med korta reportage om färg, inredning, trender och så två sidor, här och här, där jag fått svara på hur jag ser på färgens betydelse i hemmet. Inredning åt privatpersoner är ju något jag arbetar med då och då och gärna skulle göra mer av.
Håll till godo!

 

30

jan

Volym, kulörthet och vad det är som gör att vi påverkas mer eller mindre av färg

Vad är det då som gör att färg påverkar oss mer eller mindre? Vi börjar med den främsta faktorn; volym. Målar vi en total volym som väggar, tak och dörrar samt lägger in ett golv i samma färgton skapar vi en helhet som påverkar starkare än om vi enbart arbetar med duttfärger på kuddar eller en möbel. Visst kan ett val av ljust blå tyg på en schäslong ha en avslappnande känsla men den sitter troligtvis mer i vetskapen om det medvetna valet.

En annan faktor som påverkar hur mycket vi påverkas av en kulör är själva kulörtheten. En starkt kulört och klar färg jämställer jag med en person som högröstat tar plats i en samling. Här är jag, titta på mig! Det behöver inte vara fel, det kan tvärtom vara exakt den känslan man eftersträvar. Lite fart och fläkt i rummet. Energi och lekfullhet. Men om man då korsar det med de grundläggande ”sanningarna” om färgpsykologi (som att blått är lugnande) så blir det lätt tokigt. Titta på exemplet i det tidigare inlägget. Här är volymen rejält tilltagen och kulörtheten relativt stark även den. Vill man eftersträva ett svalt rum omsluter man människan i en så lugn blå ton som möjligt. En färg som bara finns där utan att kräva något. Ingen indigoblå som hela tiden pockar på uppmärksamhet som ett litet barn som hela tiden vill leka med mamma utan en svalt blå himmelston.

 Ytterligare en faktor jag vill ta upp är graden av vithet och svarthet. En dov och mörk kulör med mycket svärta signalerar stabilitet – nära jorden, medan en kulör med lättsamt mycket vitt i sig flyger upp i himlen. Ganska enkelt egentligen. Jordfärger signalerar traditon och styrka medan pastellfärger står för nytt liv och en lättsam frihetskänsla. Se bara på hur vi klär oss på våren jämfört med hur vi bär färg under vinterhalvåret. När är svenskarna som mest utåtriktade och pratsamma? Ja, inte är det i november månad i alla fall. Då drar vi gärna på oss den mörkröda pläden och stannar i soffan. I april däremot kanske en ljusgrön sjal plockas fram när vi går ut på stan för att träffa vänner.

Helt plötsligt längtar jag oerhört mycket efter vårens ljusa färger. Snart, snart…

Här är volymen stor, ulörtheten svag och den valda blå kulören innehåller mycket vithet vilket lätt leder tankarna till sommarsval himmel.

 

30

jan

Lugnande rum?

Jag intervjuas regelbundet om hur färger påverkar oss. Det är ett spännande men komplext ämne som inte kan sammanfattas så lätt. På Åhléns hemsida går det att läsa en kort text om hur färger antas påverka oss människor. Vi kan där förstå att blått är svalt och rofyllt och att även rosa har en lugnande effekt. Då undrar jag, är dessa miljöer lugnande?

Fantastisk kulör och härligt rum, men känner jag svalka och rofylldhet bara för att rummet är blått?

Intensivt rosa rum där i alla fall jag skulle ha svårt att koppla av om det var just det jag behövde. Att det däremot är en modig och häftig färgsättning är en helt annan sak.

16

jan

Färgen för mindfulness i hemmet

I veckan blev jag intervjuad för en hälsobilaga till en dagstidning. Det handlade om hur färgsättning i hemmamiljö kan påverka vårt välmående. På frågan om det var någon särskild färg som inte används så ofta i svenskars hem svarade jag lila. Det är ju en färg som vi sällan ser just inom heminredning annat på våren då den dyker upp i påsktid på dukar, servetter och fjädrar.

Lila med alla dess toner är en färg som vi inte omges av i naturen särskilt ofta. Visst finns den på blommor i våra trädgårdar och så har vi ju blåsippans lilaaktiga toner i ekdungar på våren men generellt så bjuder inte den svenska naturen på denna fantastiska färg så ofta. Det kan ju vara en anledning att vi inte använder oss av färgen vare sig hemmavid eller i våra offentliga rum och kontor.

Lila, violett, plommon, aubergine, ljung, gredelin, syren… färgen har många namn och nyanser. Vi associerar ofta lila till andlighet, reflektion och kontakt med sitt innersta jag. Som en kombination av den röda färgens styrka och energi med den blå färgens analyserande intellekt har konstnärer gärna använt sig av färgen för att visa på kreativ frihet. Det är dock främst en färg för stilla kontemplation och passar därför i utrymmen där du vill frammana dessa känslor.

Historiskt har de lila tonerna använts inom den protestantiska liturgins fastan och anses av många fortfarande höra hemma i religiösa sammanhang mer än i hemmamiljö. Vågade restauranginredningar och artistska hem stöter vi på ibland men hur ofta är du hemma hos någon som inrett med lila? Hade jag ett rum till skulle jag gladeligen inreda ett ”stillhetsrum” där man kunde slå sig ner och bara njuta av tystnaden. Omgiven av ljust lavendellila väggar med en hel del svärta i sig för att inte påkalla uppmärksamhet utan bara finnas där som stöd för stillheten och närvaron. Det kanske vore något för er som arbetar med mindfulness att ta fasta på!

 

 

14

jan

Grönt är skönt!

 I år kommer färgen Pantone Emerald synas på allt ifrån kuddar och klänningar till Pantones egna kaffemuggar. Färgen har tagits fram som Årets färg 2013 av företaget Pantone och lär få stor genomslagskraft, kanske inte så mycket i inredning som inom modebraschen. Vad står då denna kallgröna färg för? ”Emerald brings a sense of clarity, renewal and rejuvenational, which is so important in today´s complex world” står det bland annat på företagets hemsida. Det är intressant. Emerald ska få våra hem att laddas med energi, för att lättare kunna hantera verklligheten utanför.

Jag har länge använt olika gröna kulörer för att skapa känslor av såväl lugn som energi. Tänk vårens första skirt gröna nyanser som ersätts av de allt kraftfullare gröna ju längre sommaren fortskrider. Jag är nog inte ensam om att se fram emot ankomsten av det gröna utanför fönstret. Att man kan plocka in det gröna i sitt hem och skapa känslan av spirande hopp – ljusare varmgrönt som drar mot lime, livgivande energi – kraftfullare gröna nyanser eller trygghet – mättade gulgröna mosstoner, är ju fantastiskt.

Just nu färgsätter jag ett ett helt nytt kvarter såväl utvändigt som invändigt. Parkeringshuset ska målas i en handfull gröna nyanser för att skapa en lugn och trygg känsla i det rum som många upplever som kallt och obehagligt. Gröna väggar i olika toner kommer dessutom krönas av dekorväggar vid nerfarten som även de plockar upp det gröna. Jag håller mig i G50Y-familjen och hoppas att de framtida besökarna ska uppfatta parkeringshuset som välkomnande och skönt. För grönt är skönt!

Pantones Emerald colour of the year 2013

14

apr

Optimismens lilla gröna

Dagens ordspråk lyder: ”Optimisten ser grönt ljus överallt, medan pessimisten bara ser det röda stoppljuset. Men den verkligt kloke är färgblind”. Detta sagt av Dr. Albert Schweitzer.

Tänk om det gröna kunde få spira och förgylla våra liv en aning mer. Istället för att se problem så skulle möjligheterna florera på en matta av grönt.

Här bor en optimist!

Här bor en optimist!

22

nov

Längtan till färglandet Indien

Om två veckor far vi. Tiden rusar fram, snart är vi där. Hela familjen packar varsin ryggsäck och beger oss ut på en tvåmånaders resa till Indien. För att vara tillsammans. Utan en klocka som dikterar villkoren. För att mäta in färger (jag blir sponsrad med en kulörmätare av en färgleverantör och slipper släpa på mina NCS-block-tack Sto), samla in mönster och njuta av färgprakt. Dagar på stranden, besök på marknader, leta efter hantverkskollektiv och en önskan att få komma in till människor för att studera deras hem och deras traditioner att smycka hemmet. Om det går. Jag brukar ha väldigt lätt för att få kontakt med folk när jag reser så jag är inte så orolig för det egentligen.

Färgtraditioner, kulturyttringar, historiska platser, nutid. Leta mönster och färger knutna till den indiska folksjälen. Vilka kulörer hör ihop med man, kvinna barn? Vilka kulörer har man på husen?  Hur smyckar man korna, hur viker man servetterna, på vilket sätt får skönheten ta plats i det dagliga (fattiga-rika) livet? På mina resor söker jag mig alltid till kyrkogårdar och marknader. Liv och död. Och så människorna! Möten med folket på vägen. Nu vill jag hem till dem, komma nära. Tänker att när jag reser med barn så kan man nyttja tillfället att hitta lekkamrater (mina barn är 5 och 9). Barn är så bra på att tänka bort vad man får och inte får. Befriande skönt!

Snart är vi där. Så spännande. Jag ska ladda med färg som man tankar bränsle till en bil. Fylla ryggsäcken med färg och upplevelser som osar kulör! Ah…

Foto från tidigare resa där jag fastnade på marknad intill en kvinna som sålde färg på ett underbart sätt.

Foto från tidigare resa där jag fastnade på marknad intill en kvinna som sålde färg på ett underbart sätt.

17

feb

Hur färger påverkar oss

är titeln på en artikeln om KULÖRs färgtänk som just nu ligger uppe på sajten byggahus.se. Att det finns ett stort intresse för mer kunskap kring detta ämne är helt klart. Vilket är en av anledningarna till att jag håller kurser och föredrag kring ämnet. En annan anledning att jag valt att snäva in på detta speciella område är helt enkelt att jag tröttnat på det ytliga (!) färgspråk som alla matas med. Trender, årets kulörer, senaste paletten, arkitekten väljer… som byggnadsantikvarie med en självklar varsamhetskänsla går allt sånt bort. Att jag sedan älskar alla färger, även de neongröna och glittrigt guldgula är en annan femma.

Med färg kan du kommunicera ett budskap. Med färg kan du uttrycka din personlighet. Med färg kan du måla bort eller framhäva. Men, först måste du känna till vem du är och vad det är du ska framhäva. Det är vad mina kurser handlar om. Att hitta kärnan i din färgkänsla. Att leta reda på hur just du mår i olika miljöer och att ta reda på när du mår som allra bäst.

Vilken färg är du idag?

Vilken färg är du idag?

Vilken färg är du idag?

Läs hela artikeln här.

25

jan

Vitt och svart

Vitt och svart är de färgord som först började användas, världen över. När detta skedde vet man inte men att de var de tidigaste orden för hur vi uppfattade vår omgivnings färger det är forskarna säkra på. Vitt och svart stod för det mest primära, det man behövde för att kunna kommunicera om det viktigaste; fara, liv och död, vän eller fiende, dag, natt.

Det finns än idag ursprungsbefolkningar som inte använder andra färgord än vitt och svart. Det betecknar då allt från ljust och mörkt, dag och natt, liv och död, rent och smutsigt. Vitt står för den egna stammen, det igenkänningsbara och säkra medan svart betecknar det främmande och fientliga.

Vitt är okuldens färg, den orörda och rena. Konfirmandens och brudens färg i många länder. Det är också fredens och fredsduvans färg. Man hissar vit flagg för att visa att man ger upp och lägger ner vapen.  Konstnären Kandinsky sa en gång att vitt är ”Det stora tigandets färg, höjt över allt mänskligt”. Fundera en stund över de orden. Vad menade han med det?

I Japan är vitt sorgens färg medan vi i Sverige har svart som kännetecken för vår sorg. Att vara ”vit som snö” betyder att man är helt fri från skuld. Snövit. Tänk på den vackra, rena och oskuldsfulla flickan som jagas av den svartklädda häxan. Men, vitt står också för det farliga och dödliga. Kokain, morfin och arsenik är alla ämnen som är pulvrigt vita. Minns skräcken som det vita pulvret i kuvert spred för ett antal år sedan. Ett annat ämne som är giftigt är blyvitt, den populära färg som faraoner och forna tiders herrar och damer sminkade sig med. Den var inte bara vacker men också dödligt giftig.

Snön är vit och kall. Men är den verkligen bara vit?  Som vi alla vet är saker inte ofta så enkla och ”svartvita”  som man tror. I morgon far jag upp till Icehotel för att ta reda på den saken. Vilka färger döljer sig i kylan? Kan man plocka upp dem och använda dem på något sätt? Jag återkommer i slutet på veckan med en färgrapport.

Isblått, hur ser den nyansen ut för just dig? Se dig omkring i det vintervita, vilka nyanser och kulörer kan du skönja?

Studera snön när du går. Är den verkligen bara vit?

Studera snön när du går. Är den verkligen bara vit?

02

dec

Vilken färg har trötthet?

Sitter och funderar. Vilken färg har den förlamande känslan av trötthet? Vardagslivets trötthet som kan kännas så stor och svår att kasta av sig. Det enda jag känner är grått. Grå vardagslunk, grå tristess, betonggrå stadsdelar, grådaskigt väder, askgrå i ansiktet, grådis som sänker sig över staden. Ja, grått har ett rykte om sig att vara intetsägande och tungt. Ändå återkommer det så ofta i våra miljöer. Det är ju samtidgt en neutral färg som inte tar för stor plats. Den finns där utan att göra anspråk på något. Som en bakgrund.

Det är också vad jag säger till de jag visar färg för. Att hålla färgprovet mot en grå bakgrund. För att färg aldrig ses ensam utan i relation till andra färger.

Grått finns ju förövrigt i en mängd nyanser. Från den rena blandningen av vitt och svart till alla tänkbara varianter med gröna, röda, blå och gula blandningar. Jag tittar på färgkartans alla färgkoder i grått. Så mycket grått.

Betong har ju blivit stort inom inredning under de sista åren. Jag har alltid gillat betong. Gärna stora grå betongklossar med all den strävhet och styrka som betongen representerar. Den finputsade och polerade betongskivan kan visst vara fin med det är det råa som jag attraheras av. Jag har jobbat med en hel del betongmiljöer i parkeringshus. Åkt runt i underjordiska far till förbannelse. Plåtat p-hus i alla dess former och funderat på vad jag ska göra med alla hundratals bilder och känslor jag har inför dessa miljöer. Inte kommit på nåt vettigt än. Så, jag fortsätter att försköna dem utan att för den skull göra dem till något de inte är.

Min goda vän frågade mig om jag kunde hjälpa henne att finna rätt färg till familjens hall. Hon hade funderat på grått. Jag lyssnade och tog in. Åkte ut några dagar senare och frågade vad hon egentligen ville känna när hon kom hem? För hon är nog den minst grå människa jag känner (teater och filmmänniska som hon är) och jag kan för mitt liv inte förknippa henne med någon tänkbar grå färg. Efter en hel del utfrågningar och tankexperiment kom hon fram till en helt annan inriktning. Tack och lov!

Gråa dagar och grå känslor måste också få ta plats. Om man inte tillät dem skulle skilladen mot de spirande gröna inte märkas. Hu, vilken hemsk tanke. Så, kombinationen av grått och grönt är kanske den mest perfekta! Vad det blev för färg i vännens hall? Grönt! 🙂

Den skira och förgängliga bambun mot den grå betongmuren. Kanske är det just i kontrasten som skönheten ligger?

Den skira och förgängliga bambun mot den grå betongmuren. Kanske är det just i kontrasten som skönheten ligger?