En till kyrkobild från Chiloé får plats i dagens inlägg. Kyrkan i Castro går att beskåda som en guldig bakelse med lila accenter och dekor av mönstertryckta plåtdelar i flera modeller. Skönt pampig med lekfull touch. Eller vad tycker du?
20
okt
Det här med wabi sabi
Jag läser Annina Rabes artikel ”Vårda skavankerna och lev nu” (publicerat i Sköna hems tidning Skapa stilen 2009) som handlar om begreppet wabi sabi. Ett begrepp som blivit så omskrivet det sista året men som funnits i flera hundra år som livsfilosofi. Jag tänker på hur jag förhåller mig till det och kan bara återigen konstatera att jag värjer mig för att passa in i ett ”fack” eller sälla mig till en specifik grupp. Det får mig att känna mig låst och ger inte utrymme för att helt vara den jag är. Det jag läst om wabi sabi är dock helt och hållet jag med de kärnvärden som jag alltid vurmat för; enkelhet, tingens värde och varsamheten om det vi har. Att det som jag har närmast hjärtat ska reduceras till en trend med ett japanskt namn känns främmande. Vilket också artikelförfattaren ser som en risk. Att, citat ”risken är förståss överhängande att wabi sabi blir ännu en trend bland alla andra som vi frustrerade västerlänningar gärna tar till när våra liv blir oss övermäktiga”.
Som byggnadsantikvarie och naturmänniska i själ och hjärta med en förkärlek för friluftsliv faller det sig naturligt att ha samma ledord som de wabi sabi sägs representera. Det är nog inte krångligare än så. När vi var ute och grillade pannkakor i ett sandtag (!) förra helgen hittade barnen ett trasigt uppläggningsfat på fot i klarblått pressglas. I två delar och med saknade bitar står det nu på vår byrå och är fylld med porslins skärvor i blått och vitt som vi hittat nedgrävda i vår trädgård. Vackert i sin bräckliga existens och med härliga minnen från pannkakor med blåbär och sirap.
Apropå wabi sabi och Kulörs motto ”Skönhet i det ej perfekta” vill jag knyta an till kyrkorna på ön Chiloé i södra Chile som är upptagna på Unesco´s världsarvslista. Jag reste runt där för några år sedan då jag bodde i Chile och upplevde något magiskt. Ett 60-tal kyrkor finns att beskåda runt om på ön och 16 av dem är världsarv. De är så vackra att det nästan gör ont att titta på dem. De får representera min syn på wabi sabi. Wabi sabi real life, liksom 🙂
Besöker du Chile och har möjlighet att resa söderut så missa inte dem. Läs mer här: Kyrkorna på Chiloé
Träkyrkorna är ofta klädda med plåt och bemålade i allsköns färger.
19
okt
Naturens färger
Igår var jag ute i skogen och plockade svamp. Underbar klarblå himmel, strålande sol och en enorm färgexplosion av höstfärger. Förutom en hel del trattkantareller fick jag med mig skogssmycken hem som jag tycker om att dekorera med. I fönster eller som här på ett fat med ljus.
När jag färgsätter exteriöra miljöer försöker jag i stort sett alltid att efterlikna naturens kulörer. Jag brukar säga att det ska vara som en smekning för ögat. Huset ska inte stå ut och slå sig för bröstet. Inte skrika här är jag. Utan harmoniera med sin omgivning.Det behöver absolut inte betyda att det får en tråkig färg. Men det betyder att jag tar hänsyn till miljön omkring.
För att ge dig ett smakprov på det har jag tagit fram NCS koder på den mossa och de kottar jag har på mitt fat idag. Om du går i förvillelsen att naturens färger är dova och murriga har du fel, här finns en färgprakt av sällan skådat slag. Titta bara på de röda små toppar som pryder laven. Det är en röd färg som passar hur bra som helst på en varm fondvägg. Dessutom, som av en slump ?, är det en kulör som ligger i samma färgområde som vår folkkära Falu rödfärg. Denna röda lav har koden NCS S 3560-Y80R. Falu Rödfärg brukar ligga mellan NCS S 3550-Y70R och NCS S 5040-Y80R. Vill du måla i naturens färger hemma? Kan man få föreslå lite vitmossa kanske? Färgkod NCS S 1010-G20R. Eller varför inte lite grön mossa NCS S4550-G60Y, 5540-G60Y, 7020-G70Y. Är du mer lagd åt ”kott” hållet så pröva NCS S 5020-Y30R, 5030-Y30R och 6030-Y30R.
Skämt åsido, jag har inte för avsikt att uppfinna lustiga eller säljande färgnamn, det gör andra så mycket bättre. Vad jag vill är att du nästa gång stannar upp och tittar lite extra på det där lövet som du plockat för att det är så vackert höstgult. Om jag mäter in just det lövet kan jag garanterat plocka ut en handfull kulörer som alla skulle göra sig fint i ditt hem. Och fungera lika fint ihop som lövet är vackert i sin enkelthet. Visst är det finurligt!
Ha en fin vecka och njut av höstfärgerna nu när de är som vackrast.
16
okt
Vilken färg har din dörr?
Vem är du idag? Vilken färg vaknade du upp till? Tänk om man kunde välja vilken dörr man ville passera in igenom varje gång man ska göra något viktigt. Den vackra, genomarbetade och omsorgsfullt valda. Bemålad i en färg som sjunger en välkommen-in-lov. Eller den tröga, gnisslande och svartmålade porten som bara känns hotfull att stiga in igenom.
Vad betyder färg och hantverk egentligen? En del tänker att det bara är kostnadskrävande och energislösande att lägga vikt på detaljer. Jag menar att detaljer och färgval speglar din personlighet, ditt företags värderingar och samhällets omsorg. Beroende på objekt.
Vilken färg har du på den dörr du går in och ut igenom varje dag?
Bilden är tagen under en resa i Tunisien för några år sedan. Jag har ett lager bilder på dörrar och portar. De säger så mycket om vem som bor där. Vad tänker du om dessa dörrar? Vilka bor här? Nån som gillar AIK i dörren längst bort kanske?
De blå dörrarna är en tradition som återfinns i fler länder längs medelhavet. Den blå färgen symboliserar bland annat renhet och ordning. Vilket är en av anledningarna till att vi gärna har blått (och vitt) i kök eller badrum. Flugor och andra insekter sägs fly blått varför man målar blått kring fönster och dörrar för att hålla dem ute.
Vilken färg har din dörr? Min fredagsdörr är vit. För jag väntar på snön som är lovad hit idag. Välkommen snö!
15
okt
Dekor/budskap på marken
Eftersom jag förespråkar mer skönhet i våra miljöer (det är ju såklart subjektivt vad just jag uppfattar som skönhet) så vill jag vidga begreppet dekor till att inte bara gälla fasad utan även marken utanför husen. Här är ett exempel på hur man kan göra marken skönare att beträda. En vanlig slät och trist asfaltssträcka blir med ens så spännande att man måste stanna upp och titta.