18

mar

Fredagsfärgen blir gråmulen

Jag upplever känslor och sinnesintryck i färg. Dofter, människor och händelser omvandlar jag till färg. Ibland bara skönjbart, ibland så starkt att det blir stressande. Därför var resan i Indien överväldigande. Färgbanken inom mig laddades överfull och sen jag kom hem har färger av ny sort poppat upp som glada överraskningar.

Denna vecka har färgbanken bara plockat upp gråskalans nyanser. Inte en enda solgul nyans har tittat fram. Jo, när jag inventerade vårlökarna i trädgården igår kom det fram några regnbågsfärger en kort sekund. Men annars har det varit grått. Nyanser som en gråmulen himmel i november.

Min pappa har fått en hjärtinfarkt och färgerna försvinner. Även om han idag mår bra så visar sig ändå inte de sköna färgerna som berikar mitt liv. Istället är det grått med stänk av svart. Emellanåt ljusare grå. Grått för rädsla, svart för sorg. Och det slår mig att det finns så många människor som lever sina liv fulla med rädslor och sorg. Är deras liv så grå som mitt varit denna vecka är det väldigt sorgligt. Därför klär jag mig idag i varmt rött, för kärlekens, livets och glädjens skull. Glädje över att det gick bra, trots allt. Rött för kärleken till livet.

Gråmulna känslor kring det förgängliga

Gråmulna känslor kring det förgängliga

14

mar

Klädskaparens syn på färgen gul

Jag klär mig alltid i färg. En av våra svenska klädskapare som helt unikt kan erbjuda ett fantastiskt brett färgspektra på kläderna är Gudrun Sjödén. Sedan början på 90-talet njuter av av hennes kataloger och i en skissbok jag hittar i min bokhylla beskriver hon färgen gul såhär:

”Gult. Solgult, citron, apelsin, orange, saffran, neapelgult – modevärldens färgnamn är verkligen ovetenskapliga. Men på samma gång bildas en tämligen specifik karaktär på nyansen när man väljer dessa färgnamn. Under arbetet med den här boken såg jag väldigt tydligt artskillnaden mellan vårt nordiska kyligt gullvivegula och det asiatiska kraftigt saffransgula. Färger som nästan inte går att sätta ihop på samma uppslag”.

Visst blir man mer nyfiken på färgen gul? Se dig omkring där du sitter just nu, har du något gult i närheten? Vad skulle du sätta för färgnamn på den nyansen?

Gulröd färgkavalkad hos Gudrun Sjödéns hemmakollektion 2010

Gulröd färgkavalkad hos Gudrun Sjödéns hemmakollektion 2010

11

mar

Fredagsfärgen är solgul

Jag har målat om vårt vardagsrum och äntligen är det ett rum som välkomnar. Varmt solgula väggar omger mig och rummet strålar som en sol. Jag kallar det vårat solrum. Solrum i bemärkelsen värme, kärlek och umgås. De mörkt ockragula virkdukarna som jag köpt på loppis passar perfekt liksom det gula garnnystanet, två gula vaser och lite gult pigment i en glasburk som får pryda fönsterbrädan. Det solgula gör mig så glad. Man kan bara inte vara trött eller irriterad i ett solgult rum, det funkar helt enkelt inte. Solgult – livkraftens färg. Färgen som ger värme och hopp. Färgen som omsluter och skänker kärleksfulla tankar till alla som finns i dess närhet.

Solgult har blivit en färgpassion och när jag förra veckan skulle handla vårens fröer samlade jag på mig en solgul hög av svartöga, ringblomma, krasse och solros. Jag kan inte få nog. Om jag förut upplevde det gula som vulgärt och storvulet i trädgårdssammanhang är jag nu hopplöst förälskad i den starka och stadiga solgula kulören. ”Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne” – det är min melodi 2011.

Åh vad jag älskar vårt nya härliga solgula rum!

Det solgula i olika tappning från fasad i Indien. Varför välja när man kan få flera nyanser?

Det solgula i olika tappning från fasad i Indien. Varför välja när man kan få flera nyanser?

10

mar

Färgfrukost 16 mars med tema ”Färgpsykologi”

Nu är det dags igen för färgfrukost! Den 16 mars bjuder jag in till ateljén här i Norrköping för att hålla ett föredrag om färgpsykologi och hur färgerna i vår vardag påverkar vårt välmående. Färg kan tynga ner och färg kan pigga upp. Vilka känslor vill du känna på din arbetsplats eller i ditt hem? Hur kan färgvalen göras utifrån kunskapen om hur människan reagerar på kulörer? Skulle du kunna inreda för välmående och isåfall hur?

Plats: Knäppingsborgsgatan 7B i Norrköping (vid Olaiparken korsningen Drottninggatan/Knäppingsborgsgatan. Parkeringsplats finns utanför).

Tid: 07.30-08.30.

Pris: 200 kronor som inkluderar smörgås, te och kaffe.

Anmälan görs direkt till mig via mail joanna@kulor.se

Varmt välkommen!

Färg till frukost!

Färg till frukost!

09

mar

Färgintervju: Konstpedagog Jenny på Millesgården

KULÖR ställer tre frågor om färg till människor som har en stark  relation till färg.

1. Du arbetar med barn och färg i ditt arbete som konstpedagog på Millesgården. Vad är din erfarenhet, hur använder sig barn av färg i sitt skapande?

Jenny: Som konstpedagog på Millesgården arbetar jag med barns möte med konst, både genom visningar och genom arbete i vår ateljé. Min erfarenhet är att barn experimenterar och blandar färg friskt och att de använder alla färger när de målar. Små barn använder oftast de starkaste färgerna som svart och rött!

2. Kan du se någon förändring i hur de använder färg då de växer och blir äldre?

När barnen blir äldre, i mellanstadieåldern brukar de ofta bli påverkade av sin omgivning och försiktigare i sina färgval. Flickorna målar mer pastelligt och killarna i dovare färger.

3. Finns det färger som barn sällan eller aldrig använder? Varför tror du att det är så?

Beige, grått och brunt är färger som det sällan frågas efter. Kanske därför att de sällan presenteras för barnen utan anses som tråkiga? Eller för att det är de nyanserna det blir om man blandar färger och de flyter ihop.
Tack Jenny Myrsell, konstpedagog på Millesgården i Stockholm. Vill du läsa mer om barn och färgskapande så läs forskningsrapporten ”Hur går det till när barn lär sig färger? – En studie om hur barn lär sig kopplingen mellan färger och färgtermer” och titta in på Utbildningsradions hemsida Om färg.
Barn skapar med färg på Millesgården.

Barn skapar med färg på Millesgården.

Färgglädje!

Färgglädje!