30

jan

Hemmet & jag

Kolla in det här skolarbetet som tre journaliststuderande på Södertörns högskola har skapat med tema färg och inredning. Här samsas intervjuer med korta reportage om färg, inredning, trender och så två sidor, här och här, där jag fått svara på hur jag ser på färgens betydelse i hemmet. Inredning åt privatpersoner är ju något jag arbetar med då och då och gärna skulle göra mer av.
Håll till godo!

 

30

jan

Volym, kulörthet och vad det är som gör att vi påverkas mer eller mindre av färg

Vad är det då som gör att färg påverkar oss mer eller mindre? Vi börjar med den främsta faktorn; volym. Målar vi en total volym som väggar, tak och dörrar samt lägger in ett golv i samma färgton skapar vi en helhet som påverkar starkare än om vi enbart arbetar med duttfärger på kuddar eller en möbel. Visst kan ett val av ljust blå tyg på en schäslong ha en avslappnande känsla men den sitter troligtvis mer i vetskapen om det medvetna valet.

En annan faktor som påverkar hur mycket vi påverkas av en kulör är själva kulörtheten. En starkt kulört och klar färg jämställer jag med en person som högröstat tar plats i en samling. Här är jag, titta på mig! Det behöver inte vara fel, det kan tvärtom vara exakt den känslan man eftersträvar. Lite fart och fläkt i rummet. Energi och lekfullhet. Men om man då korsar det med de grundläggande ”sanningarna” om färgpsykologi (som att blått är lugnande) så blir det lätt tokigt. Titta på exemplet i det tidigare inlägget. Här är volymen rejält tilltagen och kulörtheten relativt stark även den. Vill man eftersträva ett svalt rum omsluter man människan i en så lugn blå ton som möjligt. En färg som bara finns där utan att kräva något. Ingen indigoblå som hela tiden pockar på uppmärksamhet som ett litet barn som hela tiden vill leka med mamma utan en svalt blå himmelston.

 Ytterligare en faktor jag vill ta upp är graden av vithet och svarthet. En dov och mörk kulör med mycket svärta signalerar stabilitet – nära jorden, medan en kulör med lättsamt mycket vitt i sig flyger upp i himlen. Ganska enkelt egentligen. Jordfärger signalerar traditon och styrka medan pastellfärger står för nytt liv och en lättsam frihetskänsla. Se bara på hur vi klär oss på våren jämfört med hur vi bär färg under vinterhalvåret. När är svenskarna som mest utåtriktade och pratsamma? Ja, inte är det i november månad i alla fall. Då drar vi gärna på oss den mörkröda pläden och stannar i soffan. I april däremot kanske en ljusgrön sjal plockas fram när vi går ut på stan för att träffa vänner.

Helt plötsligt längtar jag oerhört mycket efter vårens ljusa färger. Snart, snart…

Här är volymen stor, ulörtheten svag och den valda blå kulören innehåller mycket vithet vilket lätt leder tankarna till sommarsval himmel.

 

30

jan

Lugnande rum?

Jag intervjuas regelbundet om hur färger påverkar oss. Det är ett spännande men komplext ämne som inte kan sammanfattas så lätt. På Åhléns hemsida går det att läsa en kort text om hur färger antas påverka oss människor. Vi kan där förstå att blått är svalt och rofyllt och att även rosa har en lugnande effekt. Då undrar jag, är dessa miljöer lugnande?

Fantastisk kulör och härligt rum, men känner jag svalka och rofylldhet bara för att rummet är blått?

Intensivt rosa rum där i alla fall jag skulle ha svårt att koppla av om det var just det jag behövde. Att det däremot är en modig och häftig färgsättning är en helt annan sak.

18

jan

Svenska landskapsfärger

Jag råkade av en händelse slinka in på en bokhandel i Karlstad i somras. Skulle handla något så angenämt som en sax inför semesterresan. På väg ut stannar jag plötsligt upp vid en affisch som annonserar att Värmlands färger nu finns samlade in en bok. Jag går in igen och frågar vad det är för trevlig bok? I min hand får jag då en helt fantastisk liten handbok med inmätta NCS kulörer av det som gör Värmland till Värmland. Allt ifrån pälskulör på de skygga vargarna, utvalda färger från turistmåsten som Mårbacka och Klässbols linneväveri till busstrafikens kännetecknande gul-grön-svarta kulörer. Som den färgnörd jag är ägnar jag ju en hel del tid åt att mäta in färger. Till ingen nytta mer än för nöjes skull. Jag kan ligga flera timmar och mäta in granitens kulörer och skogens grönskande färgpalett med mossor, tallbarr och lavar. Hur som helst, boken inhandlades och semestern började färgglatt för att övergå till två veckors Norgetur i ömsom ösregn, ömsom snö och dimma.

Boken, eller böckerna för det är flera, är skrivna av inredningsarkitekt Lena Andersson och kulturgeografistuderande Marje Lindblom och finns att tillgå i handeln och på nätet. Läs mer om böckerna här.

Och är du nyfiken på att lära dig mer om färg i inredning så boka upp dig på kursen ”Färgsättning i hem” som Lena Andersson ger på NCS Colour AB i Stockholm den 5-6 mars i år.

17

jan

”Bringing colour to life” – AIC internationella färgkongress

För er med färgintresse är det dags att planera in AIC´s  (Association Internationale de la Couleur or The International Colour Society or The Internationale Vereinigung für die Farbe) 12:e internationella färgkongress ”Bringing colour to life” den 8-12 juli. Vart fjärde år hålls detta event som samlar färgmänniskor från en rad discipliner med olika inriktningar där den gemensamma nämnaren är just… färg. Vad sägs om blandningen av forskare, arkitekter, artister, akademiker, ingejörer, designers, affärsutvecklare och ljusdesigners som alla använder färg som medel för att påverka och skapa!

I år kommer programmet att innehålla allt ifrån färgtrender till hållbar färg och så en mängd färgkunskaper att inhämta i spektrat däremellan. Kolla in programmet här.

President för AIC är för närvarande vår svenska Berit Bergström som arbetar på NCS Colour AB.

17

jan

Sätter färg på Norrköping city

Just nu arbetar jag med att färgsätta ett helt kvarter som uppförs i centrala Norrköping. Det är färgval för exteriör ut mot gata som blir glatt, varierande och färgstark samt färgval mot innergård som hålls i lugnare färgstämningar för att skapa en enhetlig och mer intim känsla. På innergården vill du inte överösas av intryck utan sitta på din balkong och bara njuta av en bok eller samtal med en vän. Trapphusen får varmt välkomnande och ganska kulörstarka färger för här vistas man inte så lång stund så det funkar bra med mycket färg utan att det för den skull får kännas överväldigande. Det måste samtidigt ”funka för alla”. Slutligen har vi parkeringshuset som många kommer att möta som första ”hall” efter en lång arbetsdag. Viktigt då att det blir ett välkomnande även här så vid nerfart kommer dekorationsväggar att stå för det välkomnande och positiva. Jag ska ta fram prototyper på utsmyckningar i lackad plåt, bilder kommer så småning om. Det ska bli jättekul att få dekorera ett parkeringshus! En viktig aspekt på denna typ av utrymme är att skapa känslan av trygghet. Olika gröna nyanser hämtade från naturen bidrar till att skapa dessa känslor.

Det ska bli så spännande att se projektet färdigbyggt. Ännu återstår såväl väggar som tak men om ett år har vi det färdiga resultatet. Då kommer Norrköping ha fått lite mer färg i ett annars så färglöst område. Läs mer om Kvarteret Spinnrocken här.

Duktiga fotograf Sofia Andersson dokumenterar bygget med jämna mellanrum så vill du följa det så kika in på projektets hemsida här.

 

16

jan

”Colour your stay” – färgupplevelser på resan

Jag är så resesugen! Helst skulle jag sätta mig på planet till Mexico och njuta av sol, värme och sydamerikanska färgpaletter men jag får hålla tillgodo med en kommande fjällsemester vilket ju inte är fy skam det heller.

En färgspäckad semester får jag alltid vart jag än reser eftersom jag alltid har mina ”färgglasögon” på. I den vitaste av fjällmiljöer hittar jag alltid nyanser som påverkar mig. Förra året när vi bodde i en nybyggd anläggning var det avsaknaden av färg som jag noterade. Allt gick i traditionellt falurött, moderiktigt svart  och försiktigt beigevitt. Invändigt vita väggar med svarta eller på sin höjd röda fondväggar (när man har hund får man möjlighet att studera interiörer genom upplysta fönster på kvällstid!) Gud så tråkigt! När man nu bygger nytt kan man väl våga sig på lite mer färg säger byggnadsantikvarien som visst kan få nog av alltför traditionella färgkombinationer.

Något som inte är tråkigt är Pantones hotell i Bryssel. Här erbjuds man att träda in i en ”colorific world” genom att välja färg på sitt rum. Vilken fantastiskt rolig idé, eller hur? Sen kanske inredningen och kulörvalen inte går i min stil eftersom jag hellre applicerar färg på vägg för att skapa stämning och känslor men det är kul och annorlund. Kolla in hotellet här.

 

16

jan

Färgen för mindfulness i hemmet

I veckan blev jag intervjuad för en hälsobilaga till en dagstidning. Det handlade om hur färgsättning i hemmamiljö kan påverka vårt välmående. På frågan om det var någon särskild färg som inte används så ofta i svenskars hem svarade jag lila. Det är ju en färg som vi sällan ser just inom heminredning annat på våren då den dyker upp i påsktid på dukar, servetter och fjädrar.

Lila med alla dess toner är en färg som vi inte omges av i naturen särskilt ofta. Visst finns den på blommor i våra trädgårdar och så har vi ju blåsippans lilaaktiga toner i ekdungar på våren men generellt så bjuder inte den svenska naturen på denna fantastiska färg så ofta. Det kan ju vara en anledning att vi inte använder oss av färgen vare sig hemmavid eller i våra offentliga rum och kontor.

Lila, violett, plommon, aubergine, ljung, gredelin, syren… färgen har många namn och nyanser. Vi associerar ofta lila till andlighet, reflektion och kontakt med sitt innersta jag. Som en kombination av den röda färgens styrka och energi med den blå färgens analyserande intellekt har konstnärer gärna använt sig av färgen för att visa på kreativ frihet. Det är dock främst en färg för stilla kontemplation och passar därför i utrymmen där du vill frammana dessa känslor.

Historiskt har de lila tonerna använts inom den protestantiska liturgins fastan och anses av många fortfarande höra hemma i religiösa sammanhang mer än i hemmamiljö. Vågade restauranginredningar och artistska hem stöter vi på ibland men hur ofta är du hemma hos någon som inrett med lila? Hade jag ett rum till skulle jag gladeligen inreda ett ”stillhetsrum” där man kunde slå sig ner och bara njuta av tystnaden. Omgiven av ljust lavendellila väggar med en hel del svärta i sig för att inte påkalla uppmärksamhet utan bara finnas där som stöd för stillheten och närvaron. Det kanske vore något för er som arbetar med mindfulness att ta fasta på!

 

 

14

jan

Grönt är skönt!

 I år kommer färgen Pantone Emerald synas på allt ifrån kuddar och klänningar till Pantones egna kaffemuggar. Färgen har tagits fram som Årets färg 2013 av företaget Pantone och lär få stor genomslagskraft, kanske inte så mycket i inredning som inom modebraschen. Vad står då denna kallgröna färg för? ”Emerald brings a sense of clarity, renewal and rejuvenational, which is so important in today´s complex world” står det bland annat på företagets hemsida. Det är intressant. Emerald ska få våra hem att laddas med energi, för att lättare kunna hantera verklligheten utanför.

Jag har länge använt olika gröna kulörer för att skapa känslor av såväl lugn som energi. Tänk vårens första skirt gröna nyanser som ersätts av de allt kraftfullare gröna ju längre sommaren fortskrider. Jag är nog inte ensam om att se fram emot ankomsten av det gröna utanför fönstret. Att man kan plocka in det gröna i sitt hem och skapa känslan av spirande hopp – ljusare varmgrönt som drar mot lime, livgivande energi – kraftfullare gröna nyanser eller trygghet – mättade gulgröna mosstoner, är ju fantastiskt.

Just nu färgsätter jag ett ett helt nytt kvarter såväl utvändigt som invändigt. Parkeringshuset ska målas i en handfull gröna nyanser för att skapa en lugn och trygg känsla i det rum som många upplever som kallt och obehagligt. Gröna väggar i olika toner kommer dessutom krönas av dekorväggar vid nerfarten som även de plockar upp det gröna. Jag håller mig i G50Y-familjen och hoppas att de framtida besökarna ska uppfatta parkeringshuset som välkomnande och skönt. För grönt är skönt!

Pantones Emerald colour of the year 2013